Predsednik SNS Miloš Vučević pročitao je imena kandidata za ministre u novoj Vladi, u kojoj neće biti mesta za dosadašnju ministarku zdravlja Danicu Grujičić, ministarku poljoprivrede Jelenu Tanasković, ali i dosadašnju ministarku kulture Maju Gojković koja će biti nova pokrajinska premijerka. On se zahvalio sada već bivšim ministrima i rekao da će se neki od njih vratiti na svoja ranija radna mesta, dok će drugi imati nove pozicije.

Vučević je na konferencije za medije nakon sednice Predsedništva saopštio kako će izgledati nova Vlada Srbije, u kojoj će prvi put biti i neki dosadašnji opozicionari i naprednjaci koji nisu bili u prošloj Vladi.

Osim novih „stanovnika“ u Nemanjinoj 11, zanimljivo je ko više neće biti u Vladi Srbije. Najzvučnije ime koje neće biti deo nove Vlade je dosadašnja ministarka zdravlja Danica Grujičić. Nije tajna da je ona već neko vreme na „ledu“ i da joj se pripremala zamena, što je sada i potvrđeno.

Foto: Amir Hamzagic/ATAImages

Da nema sjajne odnose sa vrhom stranke i sama je potvrdila da joj se ministar finansija i visokopozicioniran naprednjak Siniša Mali ne javlja na telefon mesecima.

„Od oktobra čekam odobrenje za digitalizaciju, ali Siniša Mali se ne javlja na telefon. Možda ja tražim previše, mnogo novca, ali to je sve u budžetu Ministarstva zdravlja i nemam razloga da lažem”, izjavila je Danica Grujičić u razgovoru za Insajder, govoreći o tenderu za sprovođenje digitalizacije, odnosno softveru koji će povezati sve zdravstvene ustanove.

Umesto Grujičić na poziciji ministra zdravlja biće Zlatibor Lončar.

Zlatibor Lončar Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

U novoj Vladi neće biti mesta ni za dosadašnju ministarku za brigu o porodici i demografiju Dariju Kisić Tepavčević, koja je na ovu poziciju došla nakon pandemije koronavirusa.

Niije poznato da li će zauzeti neku novu funkciju u izvršnoj vlasti ili će se vratiti profesuri na Medicinskom fakultetu u Beogradu.

Odlaze Tanasković, Gojković i Mihailo Jovanović

U Vladi više neće biti mesta ni za dosadašnju ministarku poljoprivrede Jelenu Tanasković, čiji rad je ranije javno hvalio i predsednik države Aleksandar Vučić. Za vreme njenog mandata desili su se veliki protesti poljoprivrednika, od kojih su najpoznaziji oni u Bavaništu kada je blokirana kuća poljoprivrednika.

Pre decembarskih izbora protesti su bili na više lokacija širom zemlje, a poljoprivrednici su nezadovoljni do danas jer nisu ispunjeni svi zahtevi koji su dogovoreni krajem 2023. godine.

Jelena Tanasković i šef delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre potpisali su danas u Vladi Srbije Ugovor za izgradnju sistema za sakupljanje i prečišćavanje otpadnih voda u Sokobanji. FotoTANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Mesto ministarke kulture napustiće Maja Gojković koja prelazi u pokrajinsku Vladu, dok će iz Vlade otići i ministar informisanja Mihailo Jovanović i prvi čovek privrede Slobodan Cvetković, koji je bio privremeno rešenje nakon što je smenjen Rade Basta.

Slobodan Cvetković Foto: Ministarstvo privrede Republike Srbije

Ministar neće biti mi Marko Blagojević, koji je do sada pokrivao resor za javna ulaganja.

Ko će sve biti u novoj Vladi?

Predsednik SNS Miloš Vučević obratio se nakon sednice Predsedništva stranke i pročitao imena kandidata za ministre u novoj Vladi.

„Danas smo na sednici Predsedništva SNS odlučivali o nekoliko pitanja i tema. Ono što je najvažnije jeste pitanje kandidata za sastav nove Vlade. Podnosim zahtev da sutra bude sednica Skupštine. Pročitaću vam predloženi sastav Vlade“, rekao je Vučević.

Miloš Vučević Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

„Siniša Mali prvi potpredsednik Vlade i ministar finansija, Ivica Dačić ministar unutrašnjih poslova i potpredsednik Vlade, Aleksandar Vulin potpredsednik Vlade, Irena Vujović potpredsednica Vlade Srbije i ministar za zaštitu životne sredine, Goran Vesić ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Dubravka Đedović ministarka rudarstva i energetike, Tomislav Momirović ministar unutrašnje i spoljne trgovine, Maja Popović ministar pravde, Bratislav Gašić ministar odbrane“, rekao je on i dodao:

PROČITAJTE JOŠ:

„Marko Đurić ministar spoljnih poslova, Aleksandar Martinović ministar poljoprivrede, Tanja Miščević ministarka za evrointergracije, Slavica Đukić Dejanović ministarka prosvete, Zlatibor Lončar ministar zdravlja, Nemanja Starović ministar za zapošljavanje, rad, boračka i socijalna pitanja, Milica Đurđević Stamenkovski ministar za brigu o porodici i demografiji, Nikola Selaković ministar za kulturu, Andrijana Mesarović ministarka privrede, Jelena Žarić Kovačević ministarka za upravu i lokalnu samoupravu“, rekao je Vučević i dodao:

„Milan Krkobabić ministar za brigu o selu, Dejan Ristić ministar informisanja i telekomunikacija, Darko Glišić ministar za javna ulaganja, Husein Memić ministar turizma i omladine, Novica Tončev, Usame Zukurlić, Nenad Popović i Tatjana Macura ministri bez portfelja“, poručio je Vučević.

On je rekao da će dosadašnja ministarka kulture Maja Gojković biti kandidatkinja za novu predsednicu Vlade Vojvodine.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare